2020-10-27

2/B Sárkovácsok Fazekas Kör

Foglalkozás vezető: Varga Károly fazekasmester, Népi iparművész

Tervezett indulás. 2013. május

Tényleges megvalósítás: 2013. június-július, és július-augusztus

sar2-700x450

2/B Sárkovácsok Fazekas Kör – foglalkozás bemutató

A Sárkovácsok Fazekas Kör eredeti terv szerint 2013. májustól-októberig, heti 1 alkalommal történő szakkörök formájában valósult volna meg. A résztvevők igényei és a foglalkozás vezető fazekas mester véleménye alapján azonban a 2013 évi nyári szünetben, 3 hetes bejárós nyári táborként, a Művelődési ház udvarán berendezett műhelyépületben kerül megvalósításra. Az első 2 héten hétfőtől szombatig, utolsó héten hétfőtől-péntekig, összesen 17 nap alatt kerül sor a tervezett tematika megvalósítására. Az egyes napok programja ütemezéstől függően változik, általánosságban napi 9.00-16.00 óráig, a résztvevők számára biztosított ebéddel és 1 órás ebédszünettel. A két önálló foglalkozás sorozatként megvalósításra kerülő kettő nyári tábor résztvevőinek alkotásaiból, produktumaiból 2013 őszén a Tamási Áron általános iskolában nyílik bemutató kiállítás.

A Foglalkozás sorozat részletes bemutatása:

Cél: a palóc kézműves hagyományokon belüli Gyöngyös – Pásztó – Egri kerámia újbóli felfedezése, forma és motívum-kincsének a ma használati tárgyainak körébe történő újbóli behelyezése. Az eldobható egyszer használatos tárgyakkal szembeni értékálló regionális (palóc) használati és dísztárgyak tervezése és előállítása.

Ennek keretében a résztvevők az elméleti szakaszban előadás és projektor segítségével néprajzi és egyéb szakkönyvekből, helytörténeti kiadványokból megismerkednek a kerámia művesség kialakulásának történetével, a magyar kerámia és a regionális fazekas központok működésével, majd a Az alapanyagok kialakulásával, jellegzetességeik, felhasználásukkal.

Ezt követően sor kerül az oktató működő fazekasműhelyének meglátogatására:

Felszereltség, eszközök megtekintése, előkészített, félkész és késztermékek megtekintése, égetőkemence bemutatása, stb.

Szintetizálásként kisbuszos kirándulás következik: látogatás az egri Dobó István Vármúzeumban. A kiállításokon és a restaurátor műhelyben fellelhető palóc kerámiaanyag megtekintése: A múzeumban fellelhető eredeti, korabeli tárgyakon keresztül a palóc kerámiák jellegzetességeinek megismerése. a látottak és a látogatás dokumentálása, nyilvánosság biztosítása.

Az elméleti szakaszt nyilvános vetélkedő zárja.

A gyakorlati (kreatív) szakaszban) zajlik a kerámiaformázás alaptechnikáinak megismerése, begyakorlása a rendelkezésre álló 3 hagyományos és 1 elektromos fazekaskorong, valamint a különböző formázó eszközök segítségével. Sor kerül: kistál, tál, virágcserép, kaspó, különböző köcsögformák, kancsó, és sík kerámiák készítésére, valamint a fülezés, és díszítés megismerésére.

A produktív-marketing szakaszban ezek alapján zajlik a helyi jellegzetességű korongozás, tárgyformálás, fülezés, engobozás,  tanultak alapján virág-, növény-, és egyéni mintákkal plasztikus díszítés, festés, mázazás, és  egyéni plakettek, mint egyéni munkák készítése.