2020-10-27

7/A Riportmanók

Foglalkozás vezető: Szántó László

Riportszerkeszts kzben

Az ifjú riportmanók bepillantást kapnak a hírközlés történetébe, a megismerik a média fogalmát, annak fajtáit. Elméleti órákon sajátítják el az alapvető műszaki ismereteket, a kamerák, mikrofonok kezelését, a világítási technikákat. Kompozíciós  készségüket jó és rossz példákon bemutatva fejlesztjük. Riporterként meg kell ismerkedniük a szép, artikulált magyar beszéddel, a „jó” riporteri kérdéssel. Kirándulást teszünk egy egri televízióba, ahol megismerkedünk a stúdióval és az ott folyó műsorkészítési munkával.

A nyersanyagok számítógépen történő feldolgozása, adás kész állapotba hozása fontos feladatunk lesz.

Gyakorlatot szereznek elkészített riportjaik archiválásában, megtanulják a DVD-re írást, valamint az e célra készített programok használatát. A foglalkozásokon hangsúlyozzuk annak megértését, hogy a korszerű technika csak egy eszköz, megfelelő tartalom, műsor nélkül semmit sem ér.

Mi a hagyományőrzés szolgálatába állítjuk a rendelkezésünkre álló kép- és hangtechnikát. Pétervásárai emberek megszólaltatásával idézzük fel a település történetét, jelentősebb korabeli eseményekről kérdezzük meg őket.

A riportmanók kreatív körrel kettős célt valósítunk meg, egyrészt a település hagyományait őrizzük meg, másrészt a résztvevő gyerekek elsajátítják a riportkészítés alapvető ismereteit és fogásait.