2020-07-09

Általános tájékoztató szakkörökröl

Kedves gyerekek, szülők, érdeklődők!

A „Pétervásárai Produktív Palánták” projekt keretében a 2012/13, és 2013/14-es tanévben, valamint 2013 nyarán az alábbi foglalkozás sorozatokat (szakköröket) szeretnénk megvalósítani:

  •   – 2/A Népi Szövő Alkotó Műhely: népi fonás és szövés, szőtteskészítés, vezeti Szabóné Szűcs Szilvia (Pétervásárai Idősek Otthona vezetője, a Pétervásárai Kézműves Kör vezetője)
  •  – 2/B Sárkovácsok Fazekas Kör: népi fazekasság, vezeti Varga Károly pétervásárai fazekasmester (ez a szakkör tervek szerint csak 2013 májusban indul)
  •  – 2/C Ügyes Kezek Kézműves Alkotókör: csuhéfeldolgozás, kosárfonás (vesszőfonás) mézeskalács készítés, vezeti Suszter Tiborné Jutka (Könyvtár) és Szántó Györgyné Zsuzsa (Művelődés Háza)
  •  – 4/A-4/B Klösz György Fotókör: digitális fotózás, vezeti Eged János, és Boros Csaba tanár úr
  •  – 5/A-5/B Ifjonc Filmrendezők Köre: digitális filmkészítés, vezeti Szabó József tanár Úr
  •  – 7/A Riportmanók: Televíziós ismeretek, riportkészítés és adásszerkesztés, vezeti Szántó László, Pétervásárai közösségi TV vezetője
  •  – 7/B Aranytoll Újságírók Köre: digitális újságírás, újságszerkesztés, webes iskolai újság készítése, vezeti Pádár Zsófia újságíró

Minden foglalkozás sorozatra (szakkörre) vonatkozó ismeretek:

A foglalkozás sorozatok célja a kompetencia fejlesztés, a választott területen belüli elméleti és gyakorlati ismeretszerzés. Ezt felmérőlapokkal fogjuk mérni. A szakkörökre általános és középiskolás tanulók jelentkezhetnek,a kiadott jelentkezési lap hiánytalan kitöltésével és szülő általi aláírásával. A szakkörök hetente, közösen megállapodott napokon lesznek megtartva. Egy-egy szakkör összesen 70 órát vesz igénybe, mely a tematikától függő bontásban, 22-27 héten át tart.

A résztvevők irodaszer csomagot, és a szakkör témájának megfelelő szakkönyveket kapnak.

Minden szakkör tartalmaz elméleti, kreatív (gyakorlati) és produktív-marketink szakaszból álló részt, illetve a megszerzett ismeretek szintetizálását. Az elméleti szakaszt nyilvános vetélkedő zárja, ahol értékes könyvjutalmakat nyerhettek. A kreatív szakaszban kis csoportokban ismerkedtek a gyakorlati tudnivalókkal. Ezt a szakkörrel összefüggő kisbuszos kirándulás követi, majd közös Nyílt napon mutatjátok be tudásotokat és foglalkozásaitokat az érdeklődőknek. A produktív-marketing szakaszban saját alkotásaitokat készítitek el a tanultak alapján (egyénileg vagy csoportosan) és felkészültök a bemutató kiállítás megszervezésére-összeállításra.  A nyár elején (fazekasoknál ősszel) a Művelődés Házában megrendezésre kerülő kiállításokon mindenki megnézheti az általatok elkészített alkotásaitokat, amit a kiállítás után – a szakkörökön készített többi tárggyal együtt – hazavihettek.

A foglalkozás sorozatokon való részvétel térítésmentes (ingyenes), de a résztvevőktől elvárjuk a rendszeres és pontos megjelenést. Csak olyanok jelentkezzenek a szakkörökre, akik vállalni tudják az egész tanévben hetente zajló foglalkozásokon való rendszeres részvételt, és ebbe a szüleik is beleegyeznek! A hiányzásokat az iskolához hasonlóan igazolni kell!
A foglalkozásokról és az oktatókról bővebben olvashattok a Foglalkozások és a Bemutatkozások menüpontok alatt, valamint a Tematikák menüpontban.

Várjuk jelentkezéseiteket a plakátokon és a honlapon meghirdetett időpontokig!